Vlastný byt predali, v prenájme strávia už piate sviatky pokoja a lásky

21.12.2008 Kežmarok

Kežmarok 21. decembra (TASR) - Už piate Vianoce strávi v prenajatom starom dome Marta s početnou rodinou, ktorá sa tento rok rozrástla o malú Natáliu.
Po dvoch starších deťoch, dnes už školákoch, prišli neplánovane ďalšie tri. Marta je už niekoľko rokov na materskej dovolenke a do skromného rodinného rozpočtu manžel Peter veľa nepridá. Ako stavebný robotník je v zime bez práce.
\"Vždy to tak nebolo. Brali sme sa mladí a krátko po sebe sa narodili najstarší syn a po ňom dcéra. Podarilo sa nám kúpiť v malom meste na východe Slovenska slušný byt. Zadlžili sme sa, ale muž celkom slušne zarábal a ja som sa po materskej vrátila do práce, \" zaspomínala Marta na čas krátko po svadbe, keď svet bol \"ružový\".
Potom prišli prvé problémy. Peter si na stavbách čoraz častejšie vypil, spadol z lešenia a skončil v nemocnici. Majster mu navrhol, aby si našiel bezpečnejšie zamestnanie. Vtedy začal snívať o vlastnom dome. Je predsa murár, aj keď s pochrámanou nohou, dokáže sa o rodinu postarať a rodičia mu vraj už vyhliadli v malej obci pod Tatrami pekný rodinný domček so záhradkou.
\"Prehovoril ma. Predali sme byt a presťahovali sme sa ku svokrovcom. Dočasne, len kým si kúpime a opravíme vlastné bývanie. Medzitým však ceny nehnuteľností vzrástli, peniaze za byt ani zďaleka nestačili na kúpu domčeka. A tak sme zostali bývať u svokrovcov a plánovali niečo ušetriť. Do stiesnených priestorov sa medzitým narodili dvojčatá a vzťahy sa zhoršili. Výdavkov bolo čoraz viac a úspory sa stenčovali, \" zaspomínala na zlomové obdobie v manželstve dnes 31-ročná matka piatich detí. Peter trávil víkendy na fuškách, doma bol čoraz menej, a tak Marta začala zvažovať, že sa s deťmi vráti domov k vlastným rodičom. Tí však povedali \"nie, mladší súrodenci majú rodiny, dom je už aj tak plný detí\".
Domáce hádky boli takmer na dennom poriadku, a tak navrhla Petrovi, aby sa odsťahovali od svokrovcov. \"Môžeme si zatiaľ niečo prenajať, ale hlavne budeme sami, \" presviedčala manžela. Spočiatku bol skeptický, ale keď sa jej podarilo nájsť inzerát, v ktorom ponúkali na prenájom starší dom so záhradou, rozkýval sa a súhlasil. Náklady na bývanie neboli najnižšie a z čoraz menších príjmov nedokázali ušetriť. Dve staršie deti začali chodiť do školy v meste a výdavkov bolo vždy o niečo viac.
\"Bojím sa, že náš sen o vlastnom bývaní sa nadobro rozplynul. Neverím, že dáme dokopy toľko, aby sme si ho mohli niekedy kúpiť. Dnes hlavne ľutujem, že sme predali byt. Bolo to unáhlené rozhodnutie. O koľko krajšie by boli Vianoce, kedy sme bývali vo vlastnom, kedy sa peniaze tak rýchlo nerozkotúľali, keby... Neviem, možno by som privítala pod stromčekom trochu šťastia. Aj bez mašle, \" konštatovala s úsmevom Marta. Rýchlo však dodala, že počas nadchádzajúcich Vianoc deti nepocítia, že rodinná kasa je takmer prázdna. Pod stromčekom nebudú mať síce značkové oblečenie, ale každé si niečo nájde. \"Konečne začalo snežiť, takže si určite urobíme na dvore snehuliaka a keď prituhne, vytiahneme sánky, \" priblížila vlastnú predstavu najkrajších sviatkov mladá matka.
 

Vyberte región